Παιδικά Tραύματα

Παιδιά

Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη

Αγόρι λυπημένο με παιδικά τραύματα

Η παιδική μας ηλικία και οι εμπειρίες που βιώνουμε αυτή την περίοδο καθορίζουν την μετέπειτα ζωή μας. Αν κάποιες από αυτές τις εμπειρίες ήταν τραυματικές και προκάλεσαν στεναχώρια και πόνο ριζώνουν μέσα μας και μας ακολουθούν στην ενήλικη ζωή.

Τα περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα άλλωστε έχουν τις ρίζες τους σε παιδικά τραύματα.
Επομένως αν σαν παιδί βιώσατε την αδικία, την ταπείνωση και το άγχος του αποχωρισμού, οι πληγές που δημιουργήθηκαν θα ανέβουν στην επιφάνεια και θα εξακολουθούν να σας επηρεάζουν.

Ποια είναι αυτά τα παιδικά συναισθηματικά τραύματα;

Παραθέτουμε μερικά από αυτά

1. Ταπείνωση
Αν στο σχολείο βιώσει το παιδί από κάποιους συμμαθητές του κοροϊδία για κάποιες συμπεριφορές του , ή ακόμη και στο σπίτι από τους γονείς ή τα αδέλφια, τότε θα αναπτύξει μεγαλώνοντας εσωστρεφή προσωπικότητα.

  2. Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  Η οικογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή αυτοεκτίμηση του παιδιού. Αν δείχνετε στο παιδί ότι δεν το δέχεστε όπως είναι, τότε εκείνο προσπαθεί να αλλάξει για να σας ικανοποιήσει και να κερδίσει την αποδοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλώνοντας να είναι ένας απαισιόδοξος και αναποφάσιστος ενήλικας. Αντίθετα αν ακούτε το παιδί σας και του δίνετε χρόνο να σας μιλήσει και να εκφράσει την χαρά του για κάτι που κατάφερε τότε ενισχύεται η αυτοεκτίμηση του και είναι υπερήφανο για τις πράξεις του.

  3.Αδικία
  Αν το παιδί αδικείται συνεχώς με υπερβολικές τιμωρίες γίνεται πολύ ανασφαλές και μαθαίνει μεγαλώνοντας να επικρίνει τα πάντα.

  4. Προδοσία
  Αν οι γονείς δεν κρατούν τις υποσχέσεις που δίνουν στο παιδί, χάνεται η εμπιστοσύνη που τους έχει και γίνεται καχύποπτο. Αντίθετα ο σεβασμός και η πίστη προάγουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στο γονιό και το παιδί.

  5. Άγχος του αποχωρισμού
  Ένα πολύ συχνό φαινόμενο που αναπτύσσεται κατά την παιδική ηλικία.

  Ο φόβος της απομάκρυνσης από τους γονείς δημιουργεί ανασφαλείς ενήλικες που θα έκαναν τα πάντα για λίγη αγάπη.

  Αυτά λοιπόν ήταν μερικά από τα συναισθηματικά τραύματα που καθορίζουν την προσωπικότητα μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Γι αυτό λοιπόν οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί με τον τρόπο που συμπεριφέρονται στα παιδιά, γιατί αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα ζωή τους.

  Δείτε το βίντεο:

  Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη

  Η Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη είναι παιδοψυχίατρος καθώς και πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια ζεύγους και oικογένειας. Έλαβε την εκπαίδευσή της στην Παιδοψυχιατρική κλινική του ΓΝΑ Σισμανόγλειο ενώ έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια σχετικά με την ειδίκευσή της.

  Διαβάστε περισσότερα