Ο έρωτας και τα προβλήματά του, τόσο οι έντονες εξάρσεις του όσο και οι απότομες μεταπτώσεις του, αποτέλεσαν πάντα καίριο θέμα του ανθρώπου στην καθημερινότητα και στην τέχνη. Καμία άλλη σχέση δεν προκαλεί τόσο έντονα συναισθήματα αγάπης και μίσους, ευτυχίας και δυστυχίας, παράδεισου και κόλασης.
Καμία άλλη σχέση δεν είναι τόσο καθοριστική για το μέλλον των παιδιών μας. Από πολλούς μελετητές η δυσαρμονία στο ζευγάρι, θεωρείται ο κυριότερος και συχνότερος παράγοντας κάθε ψυχικής διαταραχής.
Τα ζευγάρια συνήθως ζητούν βοήθεια από τον ειδικό για:
- Συγκρούσεις γύρω από την εξουσία, την δύναμη ή τον έλεγχο.
- Ζηλοτυπία.
- Προβλήματα επικοινωνίας.
- Δυσκολία στη διαχείριση κρίσεων.
- Συμπτωματολογία ενός μέλους.
Όταν δύο άτομα σχηματίζουν ένα ζεύγος, βρίσκονται απέναντι στη διεργασία να αποδεχτούν και να ενσωματώσουν ο καθένας τις διαφορές του άλλου. Τα μέλη ενός ζευγαριού διαπραγματεύονται και ορίζουν καθένα το ρόλο τον δικό του αλλά και του άλλου μέσα από μια διαδικασία προσαρμογής και αλληλοσυμπλήρωσης.
Η μετα-επικοινωνία στο ζεύγος, δηλαδή η ικανότητα να σχολιάσει κανείς κάτι και να εξηγήσει τι και πως εννοεί κάτι ή γιατί συμπεριφέρεται με τον συγκεκριμένο τρόπο, είναι ένας απ΄ τους πιο χρήσιμους μηχανισμούς για την επιτυχή λειτουργία και την ισορροπία του.
Η θεραπευτική προσέγγιση σε κάθε ζεύγος έχει στόχο να πλησιάσει την κουλτούρα του κάθε μέλους ξεχωριστά. Τέτοια ζητήματα είναι:
- οι πεποιθήσεις και οι αξίες του κάθε συντρόφου
- οι ρόλοι και οι ευθύνες που θα αναλάβουν στην έγγαμη ζωή
- σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την απόκτηση παιδιών και ποια στάση έχει ο καθένας για την υιοθεσία
- διαχείριση οικονομικών θεμάτων
- στυλ ανατροφής παιδιών
- σχέση με οικογένειες καταγωγής
- σεξ και άλλα θέματα εγγύτητας
Η συμβουλευτική γονέων είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες, ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους των γονέων. Ο σύμβουλος συνεργάζεται με τους γονείς για να τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν τα θέματα που αντιμετωπίζουν και να βρουν πρακτικές λύσεις.
Ποιος ο ρόλος του ψυχολόγου ή οικογενειακού συμβούλου;
Ένας ψυχολόγος ή οικογειακός σύμβουλος που εξειδικεύεται στη συμβουλευτική ζευγαριών μπορεί να βοηθήσει με τους παρακάτω τρόπους:
- Διερεύνηση Ζητημάτων: Βοηθά το ζευγάρι να αναγνωρίσει και να κατανοήσει τα θέματα που δημιουργούν προβλήματα στη σχέση τους, όπως η επικοινωνία, η εμπιστοσύνη, η οικονομική διαχείριση και άλλα.
- Βελτίωση της Επικοινωνίας: Διδάσκει τεχνικές και δεξιότητες για βελτιωμένη και πιο αποτελεσματική επικοινωνία, καθώς και τη διευκρίνιση των παρεξηγήσεων.
- Ενίσχυση της Σχέσης: Βοηθά το ζευγάρι να ενισχύσει τη συναισθηματική του σύνδεση και την εμπιστοσύνη, εργαζόμενο για την επίλυση των συγκρούσεων και τη βελτίωση της ολοκληρωτικής ευτυχίας της σχέσης.
- Επίλυση Συγκρούσεων: Διδάσκει στο ζευγάρι πώς να διαχειρίζεται και να επιλύει τις διαφωνίες με υγιεινό και αποδοτικό τρόπο.
- Υποστήριξη στην Αλλαγή: Καθοδηγεί το ζευγάρι μέσα από μεταβατικές περιόδους ή σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, όπως γάμος, γονιμότητα, ανεργία, κ.λπ.
- Εποικοδόμηση Ενότητας και Συνεργασίας: Βοηθά το ζευγάρι να εργάζεται ως μια ομάδα και να καλλιεργεί μια ισχυρότερη, πιο ικανοποιητική σχέση.
- Αποφάσεις για τη Σχέση: Σε περίπτωση ανεπίλυτων προβλημάτων, μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να πάρει ώριμες και συνειδητές αποφάσεις για το μέλλον της σχέσης του, όπως η συνέχιση ή ο τερματισμός της σχέσης.
Η συμβουλευτική ζευγαριών μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη διαδικασία για ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα ή θέλουν απλώς να ενισχύσουν και να βελτιώσουν τη σχέση τους. Ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας μπορεί να προσφέρει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την υποστήριξη που απαιτούνται για μια πιο ευτυχισμένη και ισορροπημένη σχέση.
Πότε θα πρέπει να ξεκινήσει η θεραπεία ζεύγους;
Η μόνη σίγουρη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι όχι όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το σωστό timing για τη βελτίωση της σχέσης σας είναι όταν πρωτο-αισθανθείτε πως δεν περνάτε καλά με τον/την σύντροφό σας.
Εκεί πολύ εύκολα μπορούμε να ανακαλύψουμε τους μηχανισμούς που μπλοκάρουν τη σχέση σας, και παράλληλα να υιοθετήσετε νέους τρόπους και τεχνικές διαχείρισης που θα αναζωπυρώσουν και επαναφέρουν στα αρχικά επίπεδα τη σχέση.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο λάθος που παρατηρείται στα περισσότερα ζευγάρια που αναζητούν κάπως αργά λύση στα προβλήματα της σχέσης τους. Πολλές φορές η σωστή στρατηγική είναι ακόμα και αν ζείτε ήρεμα και ευτυχισμένα μέσα στην σχέση σας, ν’ αναζητήσετε νέους τρόπους να πάτε παρακάτω τη ζωή σας αλλά και να εκπαιδευτείτε έτσι όταν κάτι δείχνει πως αρχίζει ν’ αλλάζει, να είστε σε θέση πολύ γρήγορα να το αγκαλιάσετε και να εξελιχθείτε.
Όπως και στην υγεία του οργανισμού, έτσι και στη σχέση με τον/την σύντροφό σας το «Προλαμβάνειν Καλύτερο του Θεραπεύειν» είναι η σωστή προσέγγιση
Πόσες συνεδρίες χρειάζονται συνήθως για τη συμβουλευτική ζευγαριών;
Ο αριθμός των συνεδριών που μπορεί να χρειαστεί για τη συμβουλευτική ζευγαριών διαφέρει ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως τη φύση και τη σοβαρότητα των προβλημάτων, τους στόχους της θεραπείας, την προθυμία και τη δέσμευση των συντρόφων, καθώς και τη μέθοδο και την προσέγγιση του θεραπευτή.
- Βραχυπρόθεσμη Συμβουλευτική: Για κάποια ζευγάρια που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα και περιορισμένα προβλήματα, οι συνεδρίες μπορεί να κυμαίνονται από 6 έως 12. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εργασία σε συγκεκριμένες δεξιότητες επικοινωνίας ή την επίλυση συγκεκριμένων διαφωνιών.
- Μακροπρόθεσμη Συμβουλευτική: Για ζευγάρια με πιο σύνθετα ή βαθιά ριζωμένα προβλήματα, η διαδικασία μπορεί να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο, κυμαινόμενη από 12 έως 50 συνεδρίες ή περισσότερο.
- Εξατομικευμένη Προσέγγιση: Κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό, και ο θεραπευτής μπορεί να προσαρμόσει τη θεραπεία στις συγκεκριμένες ανάγκες και στόχους του ζευγαριού.
Σε γενικές γραμμές, είναι δύσκολο να καθορίσει κανείς εκ των προτέρων τον ακριβή αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστούν. Οι συμβουλευτικές συνεδρίες συνήθως αρχίζουν με μια αρχική αξιολόγηση, κατά την οποία ο θεραπευτής θα εργαστεί με το ζευγάρι για να καθορίσει τους στόχους και την κατεύθυνση της θεραπείας.
Με βάση αυτήν την αξιολόγηση, μπορεί να καθοριστεί ένας πιο ακριβής αριθμός συνεδριών. Σημαντικό είναι να υπάρχει ανοιχτός διάλογος μεταξύ του θεραπευτή και του ζευγαριού για τις προσδοκίες και την πρόοδο της θεραπείας.