Η Ψυχοθεραπεία είναι μία μορφή θεραπευτικής παρέμβασης που διεξάγεται μέσα από από τακτικές συνεδρίες με έναν εκπαιδευμένο ψυχοθεραπευτή, για ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το αίτημα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θεραπευόμενου.
Η ψυχοθεραπεία είναι στην ουσία μία συνεργασία ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Και τα δύο μέρη συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή, αλλά το κύριο πρόσωπο είναι ο θεραπευόμενος καθώς η όλη θεραπευτική προσπάθεια αφορά στη δική του ζωή.
Το πλαίσιο της θεραπείας, δηλαδή ο στόχος, η χρονική διάρκεια και το κόστος, συμφωνείται συνήθως από την αρχή, αλλά, φυσικά, αυτό μπορεί να τροποποιηθεί και πάλι από κοινού αν κριθεί απαραίτητο στην πορεία.
Η ψυχοθεραπεία xρησιμοποιείται ευρέως για πλήθος προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι.
Διάφορες μελέτες που βασίζονται στην επιστημονικά τεκμηριωμένη κλινική πρακτική, έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση όλου του φάσματος των ψυχικών διαταραχών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, κυρίως των διαταραχών άγχους, των φοβιών, της κατάθλιψης, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, της κοινωνικής φοβίας, της μετατραυματικής διαταραχής άγχους, καθώς και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος.
Μέσω της ψυχοθεραπείας τα παιδιά και οι έφηβοι αναπτύσσουν πιο λειτουργικούς και βοηθητικούς τρόπους σκέψης, μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα δυσάρεστα συναισθήματά τους και να υιοθετούν εναλλακτικούς, λειτουργικούς τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων.
Οι ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες προσφέρονται με συχνότητα 1 φορά/εβδομάδα και με διάρκεια 60 λεπτά, αλλά σε ιδιαίτερες περιπτώσεις είναι πιθανή η τροποποίηση αυτής της συχνότητας. Παράλληλα με τις ατομικές συνεδρίες των παιδιών/εφήβων, πραγματοποιούνται συνεδρίες Συμβουλευτικής Γονέων, για ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Σε ποιους απευθύνεται
- Παιδιά που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη συμπεριφορά τους, όπως προβλήματα συμπεριφοράς, έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων, ή αντιμετωπίζουν δυσκολία στην προσαρμογή σε νέα περιβάλλοντα.
- Παιδιά που διανύουν δύσκολες περιόδους, όπως διαζύγιο των γονέων, απώλεια αγαπημένου προσώπου ή άλλα τραυματικά γεγονότα.
- Παιδιά με ειδικές ακαδημαϊκές ανάγκες, όπως δυσλεξία ή δυσαρυθμησία.
- Παιδιά με ψυχικές διαταραχές, όπως άγχος, κατάθλιψη ή αυτισμός.
- Γονείς που χρειάζονται καθοδήγηση σχετικά με τις αναπτυξιακές φάσεις και τη συμπεριφορά των παιδιών τους.
- Εκπαιδευτικά ιδρύματα που χρειάζονται υποστήριξη στη διδασκαλία και στη διαχείριση σχολικών προβλημάτων.
- Επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής μέριμνας που αντιμετωπίζουν περιπτώσεις με παιδιά σε κρίση.
Ο ρόλος της παιδοψυχίατρου
Η παιδοψυχίατρος είναι η επαγγελματίας ψυχικής υγείας που δύναται να πραγματοποιεί έρευνα και αξιολόγηση της προσωπικότητας, της συμπεριφοράς και της ψυχικής διάρθρωσης του ατόμου σε όλα τα επίπεδα της ανάπτυξης. Εφαρμόζει συγκεκριμένες δοκιμασίες για την εκτίμηση της νοητικής λειτουργίας και για την κατανόηση των ζητημάτων που αφορούν τη συμπεριφορά και τον συναισθηματικό τομέα.
Εξετάζει τους λόγους για τους οποίους το άτομο σκέφτεται, αισθάνεται και ενεργεί με τον συγκεκριμένο τρόπο και εφαρμόζει τις αποδεκτές αρχές και μεθοδολογίες της επιστήμης της Ψυχολογίας με σκοπό την κατανόηση, την ερμηνεία και την αλλαγή του τρόπου σκέψης του.
Προσφέρει συμβουλές ή εφαρμόζει διάφορες μεθόδους ψυχολογικής θεραπείας (χωρίς τη χρήση φαρμάκων) ανάλογα με την κατάσταση, ώστε το άτομο – είτε είναι γονιός είτε παιδί – να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λιγότερη συναισθηματική πίεση!
Πότε να επισκεφτώ την παιδοψυχίατρο;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους γονείς ή κηδεμόνες μπορεί να αποφασίσουν να επισκεφτούν έναν παιδοψυχίατρο για το παιδί τους. Μερικές πιθανές καταστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κατανόηση και αναγνώριση προβλημάτων: Ο παιδοψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει το παιδί και την οικογένεια να κατανοήσουν και να αναγνωρίσουν τα θέματα ή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
- Αξιολόγηση και διάγνωση: Με τη χρήση ειδικευμένων δοκιμασιών και τεχνικών, ο παιδοψυχολόγος μπορεί να αξιολογήσει και να διαγνώσει διάφορες ψυχολογικές διαταραχές ή δυσκολίες.
- Σχεδίαση και εφαρμογή σχεδίων παρέμβασης: Βάσει της αξιολόγησης, ο παιδοψυχολόγος θα μπορούσε να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια σειρά στρατηγικών και προσεγγίσεων παρέμβασης για να βοηθήσει το παιδί.
- Βελτίωση των σχέσεων: Οι συνεδρίες μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της επικοινωνίας και της σχέσης μεταξύ του παιδιού και των γονέων ή ανάμεσα στο οικογενειακό περιβάλλον.
- Παροχή Εργαλείων και Στρατηγικών: Η παιδοψυχίατρος μπορεί να παρέχει στο παιδί εργαλεία και στρατηγικές για τη διαχείριση των συναισθημάτων, την επίλυση προβλημάτων και τη βελτίωση της κοινωνικής και σχολικής του απόδοσης.
- Εκπαίδευση και Συμβουλευτική για τους Γονείς: Η παιδοψυχίατρος μπορεί επίσης να προσφέρει καθοδήγηση και εκπαίδευση στους γονείς για να κατανοήσουν καλύτερα τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του παιδιού τους και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις προκλήσεις.
Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;
Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να ισχυριστεί ένα συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών, υποσχόμενος παράλληλα και βελτίωση ή και πλήρη θεραπεία σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Παρόλαυτα αυτά με το πέρας ενός μικρού πρώτου αριθμού συνεδριών ο ειδικός δύναται να σχηματίσει μία ασφαλή πρώτη εικόνα για το διάστημα που θα χρειαστεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος του εκάστωτε θεραπευόμενου.