Μήπως το Ίντερνετ σε Βλάπτει;

Έφηβοι

Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη

Αδέλφια στο tablet κάτω από τα σκεπάσματα

Μιλώντας για το ίντερνετ, αναφέρομαι σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα κοινωνικά μέσα εξελίσσονται, με τις μεγάλες πλατφόρμες να προσφέρουν συνεχώς νέα εργαλεία και χαρακτηριστικά για την προσέλκυση όλο και περισσότερων χρηστών.

Το Facebook έχει  δυνατότητα ζωντανής ροής. Το Instagram έχει ιστορίες. Το Twitter είναι μέσο επικοινωνίας του πρωθυπουργού. Ίσως ο τελευταίος δεν είναι μέρος της εξέλιξης. Αλλά είναι σίγουρα μια από τις πτυχές των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που καταφέρνει να πάρει από εμάς ό,τι πιο πολύτιμο έχει ο καθένας μας: τον χρόνο μας.

Στην πραγματικότητα, ο χρόνος που ξοδεύουν οι άνθρωποι στα κοινωνικά μέσα αυξάνεται συνεχώς. Οι έφηβοι περνούν 9 ώρες την ημέρα χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – και μερικά 13χρονα ελέγχουν  τους λογαριασμούς τους έως και 100 φορές την ημέρα!

Μια πρόσφατη έρευνα στις Η.Π.Α. έδειξε ότι το 69% όλων των ενηλίκων είναι σήμερα χρήστες διαδικτυακών εφαρμογών, καθιστώντας συχνά τα κοινωνικά μέσα βασικό μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας.

Είναι κατανοητό γιατί τα κοινωνικά μέσα έχουν γίνει ένας τέτοιος αναπόσπαστος παράγοντας στην καθημερινή μας ζωή. Έχει γίνει ο de facto τρόπος που πολλοί από εμάς αναζητούν ειδήσεις, ψυχαγωγούνται και επικοινωνούν μεταξύ τους. Αλλά όλα αυτά τα ¨Μου αρέσει¨ ,  ¨Σχολιάστε¨, ¨Κοινοποιήστε¨ σημαίνουν  ότι συνδεόμαστε  αληθινά μεταξύ μας;

Η κοινωνική σύνδεση είναι μια υγιής ανάγκη. Ορισμένες μελέτες εξέτασαν τα οφέλη των κοινωνικών δεσμών, διαπιστώνοντας ότι τα άτομα με ισχυρή κοινωνική σύνδεση έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης από ασθένειες και μεγαλύτερες πιθανότητες μακροζωίας.

Η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης από την άλλη πλευρά, συσχετίζεται με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, χαμηλότερη αίσθηση ενσυναίσθησης για τους άλλους, ευπάθεια σε ασθένειες, υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Αλλά πού εντάσσονται τα κοινωνικά μέσα σε όλα αυτά; Μήπως θεωρείται το καθιερωμένο μέσο σύνδεσης με άλλους; Μήπως μας απομονώνει περισσότερο από όσο συνειδητοποιούμε;

Έχουν γίνει αρκετές μελέτες που εξετάζουν τις συνέπειες της κοινωνικής σύγκρισης κάτι που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν καλά. Τη μια στιγμή εύχεστε χρόνια πολλά σε ένα φίλο που γιορτάζει και την άλλη στιγμή βρίσκεστε μπροστά σε φωτογραφίες από τις αξέχαστες τροπικές διακοπές του.

Η κοινωνική σύγκριση μπορεί επίσης να ενισχύσει αρνητικά την χαμηλή αυτοεκτίμηση μιας έφηβης όταν αρχίζει να συγκρίνει το σώμα και την εμφάνισή της με άλλες κοπέλες. Σε μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 1500 χρήστες Facebook και Twitter, διαπιστώθηκε ότι το 62% της ομάδας ανέφερε αίσθημα ανεπάρκειας και το 60% ανέφερε αίσθημα ζήλιας από τη σύγκριση με άλλους χρήστες.

Παρόλο που όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτή την “τέλεια εικόνα” στα κοινωνικά μέσα, δημοσιεύοντας μόνο τις φωτογραφίες που τους κολακεύουν, εξακολουθούμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας ενάντια σε αυτό το πρότυπο. Μήπως τελικά η κοινωνική δικτύωση μας οδηγεί να έχουμε λιγότερες προσωπικές αλληλεπιδράσεις εμποδίζοντας τις δεξιότητες κοινωνικοποίησης πρόσωπο με πρόσωπο;

Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μόνο τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση θα επηρεαστούν αρνητικά από την κοινωνική σύγκριση.

Τα δεδομένα από μια μελέτη σχετικά με την ικανοποίηση από την χρήση του Facebook στην οποία οι συμμετέχοντες σύγκριναν την εμπειρία της face to face αλληλεπίδρασης με την διαδικτυακή αλληλεπίδραση ότι οι προσωπικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις συσχετίζονταν θετικά με τη γενική ευημερία ενώ η δραστηριότητα μέσω του Facebook ήταν αρνητική.

Επομένως, δεν είναι μόνο η ώρα μπροστά στην οθόνη που επηρεάζει την ευημερία μας αλλά το γεγονός ότι αντικαθιστούμε την ουσιαστική κοινωνική αλληλεπίδραση με τα κοινωνικά μέσα.

Συμπερασματικά, τα κοινωνικά μέσα δεν υποκαθιστούν τον πραγματικό κόσμο, την ζωτική ανάγκη μας για παρέα και το αίσθημα μοιράσματος. Κατά μέσο όρο οι χρήστες του Facebook ξοδεύουν σχεδόν μια ώρα καθημερινά στον έλεγχο της ζωής των άλλων, σχεδόν αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα.

Μήπως είναι καιρός να αρχίσουμε να αξιολογούμε την επιρροή που έχουν τα κοινωνικά μέσα στη ζωή μας; Παρόλο που έχει σίγουρα τα πλεονεκτήματά  και τη γοητεία τους, μπορεί να μας βλάψουν με τρόπους που δεν γνωρίζουμε ακόμη.

Πηγή: https://www.tonyrobbins.com/health-vitality/social-media-hurting/

Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη

Η Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη είναι παιδοψυχίατρος καθώς και πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια ζεύγους και oικογένειας. Έλαβε την εκπαίδευσή της στην Παιδοψυχιατρική κλινική του ΓΝΑ Σισμανόγλειο ενώ έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια σχετικά με την ειδίκευσή της.

Διαβάστε περισσότερα