Μαλώνουμε για τα Παιδιά: 8 Βήματα για Αρμονική Σχέση Ανάμεσα στους Γονείς

Παιδιά

Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη

Μαμά που μαλώνει το παιδί της

Συμβαίνει πολύ συχνά, να γίνεται κάτι με τα παιδιά και να καταλήγουμε να μαλώνουμε και με το σύντροφό μας.  Ένας συνηθισμένος λόγος για αυτή την κατάσταση είναι ότι εσείς προσπαθείτε να βάλετε λογικές συνέπειες ή να οριοθετήσετε  τα παιδιά και ο άλλος γονέας σας ακυρώνει.

Αυτό προκαλεί  πολλούς καβγάδες ανάμεσα σας, η ένταση είναι τόσο μεγάλη που τα παιδιά την αντιλαμβάνονται.  Έχουν καταλάβει  ποιος από τους δύο είναι ο αυστηρός και ποιος είναι ο χαλαρός και το  χρησιμοποιούν  για να πετύχουν αυτά που θέλουν,  επιδεινώνοντας έτσι  τις φασαρίες  ανάμεσα σε εσάς και το σύντροφό σας.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα παιδιά σας και ο γάμος σας είναι πολύ σημαντικά  για να αφήσετε τις διάφορες να μπουν ανάμεσά σας.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν εκτός από ψυχραιμία;

Ανεξάρτητα όμως από τα παιδιά, τα 8 βήματα που σας προτείνω θα βοηθήσουν να έχετε  πιο αρμονική σχέση με τον σύντροφό σας.

Βήμα 1ο  Συμφωνήστε στα βασικά

Ξεκινήστε συζητώντας την οπτική σας σχετικά με την ανατροφή των παιδιών και βρείτε το κοινό πεδίο. Εκεί που συμφωνείτε και οι δύο  είναι πιο πιθανό να συνεργαστείτε αρμονικά.   Ποιες είναι οι στρατηγικές που χρησιμοποιεί ο σύντροφός σας και εκτιμάτε;

Παίζει με τα παιδιά;

Τους μιλάει με σεβασμό;

Τα ενθαρρύνει;

Είναι συνεπής  σε αυτά που λέει;

Είναι  οι προσδοκίες του αντίστοιχες με την ηλικία  των παιδιών;

Είναι σημαντικό όταν θα ξεκινήσετε αυτή τη συζήτηση, να έχει θετικό πρόσημο ο τόνος σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε λέγοντας “εκτιμώ ότι αγαπάς πολύ τα παιδιά μας…”

Βήμα 2ο Κάντε αργά βήματα

Ορίστε τους βασικούς  κανόνες  που και οι δύο  θεωρείτε  απαράβατους,  όπως κανόνες ασφάλειας,  ώρες μελέτης και παιχνιδιού,  βασικούς κανόνες συμπεριφοράς.

Αν είναι πολύ συγκεκριμένα αυτά που ζητάτε από τα παιδιά είναι πιο εύκολο να τα  οριοθετήσετε κάθε φορά που τα παιδιά σας ξεφεύγουν.

Βήμα 3ο Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα

Η ανατροφή των παιδιών μας είναι μία πολύ σοβαρή διαδικασία που κρατάει τουλάχιστον 15 χρόνια για κάθε μας παιδί.  Ο κύριος στόχος της ανατροφής είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να καλλιεργήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και να ωριμάσουν, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα στην ενήλικη ζωή τους.

Ποιες είναι αυτές  οι δεξιότητες κατά τη γνώμη σας;

Η εργατικότητα;

Ο σεβασμός;

Η ανθεκτικότητα;

Αν εσείς και ο σύντροφός σας συμφωνείτε σε τρεις  βασικές αξίες πού θα θέλατε να εκφράζουν  τα παιδιά σας ως ενήλικες, ξεκινήστε να τις καλλιεργείτε από σήμερα ακόμη και με το δικό σας παράδειγμα, λειτουργώντας ως πρότυπα για τα παιδιά σας. Μέσω των κοινών σας αξιών, θα συνδεθείτε και θα επικοινωνείτε καλύτερα ως ζεύγος γονέων.

Παραδείγματα:

Το παιδί σας ξέχασε την εργασία στο σπίτι, τι κάνετε; Την πάτε εσείς στο σχολείο;

Πώς θα αντιδράσετε εάν μάθετε ότι το παιδί σας αντέγραψε σε ένα διαγώνισμα;

Βήμα 4ο Επικοινωνήστε μεταξύ σας την δύσκολη στιγμή

Κάποιες φορές θα συμβεί να διαφωνήσετε. Το θέμα είναι η διαφωνία να μη συμβεί μπροστά στα παιδιά σας.  Θα είναι πολύ χρήσιμο να εγκαταστήσετε μία μη λεκτική επικοινωνία που να καταδεικνύει στον άλλο γονέα ότι διαφωνείτε χωρίς να χρειαστεί να γίνει αυτή η συζήτηση εκείνη την ώρα.  Άλλωστε τα πιο πολλά θέματα δεν χρειάζεται να τα λύνουμε επιτόπου, μπορούμε να πάρουμε το χρόνο μας να σκεφτούμε πώς θα λειτουργήσουμε και να αποφασίσουμε μαζί

Βήμα  5ο   Αποφύγετε να πάρετε ρόλους καλού-κακού απέναντι στα παιδιά

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τον άλλο γονέα για να μειώσουμε την ένταση με το παιδί λέγοντας “Όταν έρθει ο μπαμπάς θα δείτε τι θα πάθετε”, ή  “η μαμά Θα θυμώσει πολύ μόλις της το πω”.

Τι μήνυμα περνάτε στο παιδί όμως;  Ότι εσείς αδυνατείτε να χειριστείτε την κατάσταση αλλά ο άλλος γονέας θα τα τακτοποιήσει όλα με τον τρόπο του.  Αυτό υποβαθμίζει το δικό  σας ρόλο

Βήμα 6ο  Δεσμευτείτε ότι θα επικοινωνείτε σταθερά σχετικά με την ανατροφή των παιδιών

Διαθέστε λίγο χρόνο το βράδυ όταν πηγαίνουν τα παιδιά για ύπνο για να συζητήσετε σχετικά με την καθημερινότητά σας μαζί τους. Αν χρειάζεται κρατήστε σημειώσεις.  Να θυμάστε πάντα ότι ο στόχος δεν είναι να κερδίσετε τη μάχη με τον άλλο γονέα αλλά να βρείτε τον πιο εποικοδομητικό τρόπο να βοηθήσετε τα παιδιά σας να κάνουν σωστές επιλογές.  Είναι λάθος να κατηγορείτε  ο ένας τον άλλο  και να πικραίνεστε.

Βήμα 7ο Διερευνήστε τις υποκείμενες αιτίες της διαφωνίας σας

– Η πρώτη  υποκείμενη αιτία  είναι η ανατροφή που λάβαμε εμείς ως παιδιά.

Πολύ συχνά επαναλαμβάνουμε σφάλματα που έγιναν κατά τη δική μας ανατροφή και αν δεν τα αναγνωρίσουμε εγκαίρως, θα δυσκολευτούμε πολύ στην πορεία.  Πολλές φορές ακούω γονείς να λένε “Κι εγώ έφαγα ξύλο και δεν έπαθα κάτι. Δεν πειράζει που ρίχνω και καμιά στον ποπό του”.

-Η δεύτερη υποκείμενη αιτία είναι η  βαθιά δυσκολία στη σχέση μας με τον άλλο γονέα.  Τον έχουμε απορρίψει και  ως σύντροφο και ως γονέα,  με αποτέλεσμα να είμαστε πολύ αρνητικοί σε καθετί που λέει η κάνει και προς εμάς και προς τα παιδιά μας.  Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάμε σε σύμβουλο γάμου για να διαχειριστούμε την κατάσταση.

Βήμα 8ο  Πάρτε βοήθεια

Η συμβουλευτική γονέων  είναι πλέον μία πολύ διαδεδομένη  υπηρεσία που παρέχεται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Στα πλαίσια της δικής μου πρακτικής, εγώ και η ομάδα μου, προσφέρουμε συμβουλευτική γονέων στους γονείς, με δια ζώσης συνεδρίες ή διαδικτυακά.

Μπορείτε να απευθυνθείτε  σε ειδικούς που θα σας βοηθήσουν  να φτάσετε νωρίτερα στο στόχο σας με λιγότερη ταλαιπωρία και πιο στοχευμένη πορεία.

Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη

Η Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη είναι παιδοψυχίατρος καθώς και πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια ζεύγους και oικογένειας. Έλαβε την εκπαίδευσή της στην Παιδοψυχιατρική κλινική του ΓΝΑ Σισμανόγλειο ενώ έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια σχετικά με την ειδίκευσή της.

Διαβάστε περισσότερα