Είναι κοινό να ανησυχούν τα παιδιά για κάποια πράγματα, όπως ένα τεστ στο σχολείο ή μια κοινωνική συγκέντρωση, αλλά στην αγχώδη διαταραχή, αυτά τα συναισθήματα είναι πολύ πιο έντονα και μπορεί να διαρκούν περισσότερο.
Μπορεί να παρουσιάζουν αγχώδεις εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν και σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, αίσθημα απογοήτευσης, διαταραχές ύπνου, τρέμουλο. Οι καταστάσεις που σχετίζονται με έντονο άγχος είναι:
- Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή: Χαρακτηρίζεται από συνεχές και υπερβολικό άγχος για καθημερινά πράγματα.
- Διαταραχή κοινωνικού άγχους: Άγχος σε κοινωνικές καταστάσεις, όπως συνομιλία με συνομηλίκους ή ενήλικες.
- Άγχος Αποχωρισμού: Έντονο άγχος όταν το παιδί πρόκειται να αποχωριστεί από τους γονείς του ή άλλα οικεία πρόσωπα.
- Ειδικές Φοβίες: Έντονο άγχος σχετικά με συγκεκριμένα αντικείμενα ή καταστάσεις, στα πλαίσια φοβίας, δηλαδή παράλογου φόβου που δεν εξηγείται με την λογική.
Η αντιμετώπιση της αγχώδους διαταραχής μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό ψυχοθεραπείας (όπως η συμπεριφορική θεραπεία), φαρμακευτικής αγωγής και υποστήριξης από την οικογένεια. Η άμεση λήψη βοήθειας με την ορθή διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή μεγαλύτερων προβλημάτων στην ενηλικίωση.
Ποιος ο ρόλος της παιδοψυχίατρου σε περιπτώσεις παιδιών/εφήβων με αγχώδη διαταραχή;
Η παιδοψυχίατρος παίζει ζωτικό ρόλο στη διάγνωση και τη θεραπεία της αγχώδους διαταραχής σε παιδιά και εφήβους. Ο ρόλος της περιλαμβάνει τα εξής:
- Αξιολόγηση και Διάγνωση: Η παιδοψυχίατρος θα διεξάγει λεπτομερή αξιολόγηση για να κατανοήσει τη φύση και τη σοβαρότητα του άγχους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συνεντεύξεις με το παιδί, τους γονείς ή κηδεμόνες και τους δασκάλους, καθώς και τη χρήση σταθμισμένων ερωτηματολογίων ή τεστ.
- Σχεδιασμός Θεραπείας: Αφού κατανοήσει το πρόβλημα, θα σχεδιάσει μια στοχευμένη προσέγγιση για τη θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει συμπεριφορική θεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης, οικογενειακή θεραπεία και άλλες μεθόδους.
- Εφαρμογή Θεραπείας: Μέσω τακτικών ατομικών συνεδριών, η παιδοψυχίατρος θα βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει το άγχος του και να αναπτύξει δεξιότητες για τη διαχείριση και τον έλεγχο των συναισθημάτων του.
- Συνεργασία με Γονείς: Ο παιδοψυχίατρος και ο παιδοψυχολόγος συνεργάζονται με τους γονείς και το σχολείο, ώστε να ενθαρρύνεται η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
- Παρακολούθηση και Αξιολόγηση: Η θεραπεία είναι συχνά μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, και ο παιδοψυχίατρος θα παρακολουθεί την πρόοδο του παιδιού και θα προσαρμόζει τη θεραπεία ανάλογα.
Συνολικά, ο ρόλος του παιδοψυχιάτρου είναι ζωτικής σημασίας στην κατανόηση, την αντιμετώπιση και την υποστήριξη παιδιών και εφήβων με αγχώδη διαταραχή, εργαζόμενος στενά με το παιδί, την οικογένεια και άλλους επαγγελματίες για να προωθήσει την υγεία και την ευημερία του παιδιού.
Ποιο το προσδοκώμενο όφελος για το παιδί ή τον έφηβο στο πέρας της θεραπείας;
Η ψυχοθεραπεία σε περιπτώσεις παιδιών ή εφήβων με αγχώδη διαταραχή στοχεύει στην επίτευξη διάφορων οφελών που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Κατανόηση του Άγχους: Βοηθώντας το παιδί να κατανοήσει τι προκαλεί το άγχος του και πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά του.
- Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Διαχείρισης: Μέσω της εκμάθησης στρατηγικών και τεχνικών για τον έλεγχο και τη μείωση του άγχους, όπως η βαθιά αναπνοή, η χαλάρωση και η θετική σκέψη.
- Βελτίωση των Κοινωνικών Δεξιοτήτων: Ενίσχυση της ικανότητας του παιδιού να συνδέεται και να επικοινωνεί με τους συνομηλίκους και τους ενήλικες.
- Ενίσχυση της Αυτοεκτίμησης: Η βελτίωση των δεξιοτήτων αντιμετώπισης και η επιτυχής διαχείριση του άγχους μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης του παιδιού.
- Βελτίωση της Σχολικής Επίδοσης: Η μείωση του άγχους μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη συγκέντρωση και απόδοση στο σχολείο.
Η ψυχοθεραπεία σε παιδιά και εφήβους με αγχώδη διαταραχή είναι μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσαρμογή στις μοναδικές ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου. Όμως, με την κατάλληλη προσέγγιση και υποστήριξη, οι προοπτικές για βελτίωση είναι καλές και το παιδί μπορεί να επιτύχει σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής του.
Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για να παρατηρήσουμε μία βελτίωση στις κρίσεις άγχους του παιδιού μας;
Όπως και στις περισσότερες καταστάσεις που αφορούν τη ψυχική υγεία κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με σιγουριά το ακριβές χρονικό πλαίσιο για τη βελτίωση ενός παιδιού ή εφήβου. Με το πέρας ενός μικρού αριθμού συνεδριών η θεραπευτική ομάδα παιδοψυχιάτρου – παιδοψυχολόγου δύναται να οριοθετήσει την χρονική διάρκεια της θεραπείας σε σχέση πάντα και με την συνεργασία των γονιών ή κηδεμόνων.